Selecteer pagina

Afferden-Vierlingsbeek

Afferden-Vierlingsbeek

Vrijdag 12 oktober 2018

De zomer van 2018 gaat de boeken in als de warmste en droogste ooit gemeten. In onze herinnering zal de zomer van 2018 ook de boeken in gaan als één van de langste ooit. Maanden geleden al, heeft Helene voor het weekend van 11 tot en met 13 oktober een vakantiehut (de Ganzehof) gereserveerd op Camping Landgoed Geijsteren in Maashees. Kamperen leek ons ten tijde van het reserveren minder verstandig aangezien de inwoners van Groningen in 1975 op 13 oktober ’s ochtend nog verrast werden door vers gevallen sneeuw!

Hoe anders is dat in 2018?! De weersverwachting geeft voor het weekend maximumtemperaturen aan rond de 26 graden! En ook de nachttemperatuur zal niet heel veel lager worden dan een graad of 16. Het meegebrachte hout voor de in de hut aanwezige houtkachel zal dan ook niet al te veel hoeven worden aangesproken.

We verzamelen op parkeerplaats de Panjerd, even voorbij Hoogeveen. Ruud en Erna hebben nog een nacht in Drijber doorgebracht. Het huisje dat we ook regelmatig als uitvalsbasis hebben gebruikt voor onze wandelingen, wordt voor langere tijd verhuurd, en mogelijk ook verkocht. We besluiten eerst naar de camping te gaan om onze bagage uit de auto te kunnen halen. We moeten immers weer met z’n vieren van het eindpunt naar het beginpunt van de route rijden. En met al het meegebrachte hout, gaat dat niet lukken zonder eerst (een deel van) de bagage op de camping achter te laten. We kunnen weliswaar pas na 15 uur in de hut maar wellicht is deze de nacht daarvoor niet verhuurd, en mogen we eerder dan 15 uur onze bagage in de hut achterlaten. En anders kunnen we altijd nog het hout ergens bij de hut neerzetten, zo is de gedachte.

Op de camping aangekomen blijkt dat we inderdaad de sleutel van de hut al mee mogen nemen. De camping is prachtig gelegen aan de Maas, en vanuit de hut hebben we zelfs tussen de bomen door zicht op de rivier en het scheepvaartverkeer dat daar overheen vaart. De hut is eenvoudig, maar ontzettend knus. En voor de hut is een overdekt terras. Niet dat we bang hoeven te zijn voor regen, dat wordt voor het weekend niet verwacht. Maar de hut staat onder een aantal eikenbomen en bij tijden regent het eikels, die met een harder dan verwachte klap op de pannen van het dak vallen. Dat zo’n overdekt terras geen overbodige luxe is, blijkt als William op zaterdag tijdens de wandeling getroffen wordt door een eikel, die precies op zijn aerodynamische kapsel valt. Een duidelijke inslag is zelfs waarneembaar.

Nadat we aldus de bagage in de hut hadden gebracht rijden we naar Vierlingsbeek. Er is een ruime parkeerplek op deze eindbestemming voor ons vandaag, bij de Plus supermarkt, en bij Herberg Thijssen. Een café met niet alleen een erg fijn gelegen terras, maar ook met een bierkaart die maar liefst 6 pagina’s beslaat. Er zijn vervelender eindpunten van etappes te bedenken!
Nadat we een auto in Vierlingsbeek hadden achtergelaten rijden we met zijn allen naar de veerpont bij Afferden, maar dan aan de Westelijke kant. Het is bijna kwart voor twee als we beginnen met de wandeling. We doen vandaag een sprintje van een kilometer of zes. Niemand weet hoe het zal gaan met het wandelen. Allemaal mankeren we inmiddels wel iets (of hebben iets gemankeerd) waardoor we eenvoudigweg niet weten wat haalbaar is.

De route loopt het eerste stuk langs de Maas. Een stukje verder lopen we door de Groeningse Bergen. Een prachtig, iets hoger gelegen natuurgebied waar ook nog regelmatig een das schijnt te worden gesignaleerd. Niet door ons. Ook missen we een pijltje. Zelfs nadat we een stukje terug zijn gelopen komen we de aanwijzing niet tegen. Mogelijk is die aanwijzing overwoekerd door struiken, planten of onkruid. Het maakt niet uit. Aan de hand van de kaart zien we dat er maar één route is die richting Vierlingsbeek gaat. En aangezien we eerder wat meer, dan wat minder passen hebben gemaakt, gaan we er van uit dat we onze stempels wel zullen krijgen 😊

Even voor Vierlingsbeek pauzeren we nog even aan een picknickbank, maar al snel lopen we de laatste kilometer en komen weer aan bij de auto. Voordat we boodschappen gaan doen, doen we eerst het terras van Herberg Thijssen aan om te vieren dat we weer onderweg zijn. Het is 11 oktober, en we zitten in T-shirt op een terras te genieten van een heerlijke La Trappe Weizen. Bedenk dat maar eens in mei!

Nadat we boodschappen hebben gedaan in de Plus, en de andere auto hebben gehaald bij de veerpont, rijden we terug naar Maashees. ’s Avonds eten we een heerlijke stoofpot die William Ramsey heeft bereid. Heerlijk! Ook het bij de Plus gekochte brood smaakt er wonder boven wonder ook heerlijk bij. “Wonder boven wonder?” Zeker, maar dat komt morgen pas aan bod.

Aan de oever van de Maas is op de camping een vuurplaats waar we later op de avond een kampvuur maken. In het huisje is het warm zat waardoor de houtkachel uit kan blijven. Het meegebrachte hout krijgt op deze manier toch een prima bestemming. Verbazingwekkend is het, dat niemand van de camping zich bij ons voegt. Er stonden maar liefst drie ruime houten banken rond de vuurplaats opgesteld. Overigens nog een leuk detail: de receptie van de camping bevond zich in Noord-Brabant, terwijl ons huisje op Limburgs grondgebied stond. De vuurplaats zou wel eens exact op de grens kunnen staan. Welk brandweerkorps zou ons komen helpen blussen als we het vuur niet onder controle hadden weten te houden? We hebben het overigens keurig gehouden. Rond een uurtje of elf zijn we gaan slapen. Morgen staat een iets langere etappe op het programma.

Over de auteur

Recente reacties

RSS Recente berichten op Ruud Haan Fotografie & Webdesign

 • De cropfactor (bron van verwarring), hoe zat het ook alweer? 2 februari 2023
  De cropfactor blijft een onderwerp waarover veel verwarring heerst. Moet je er nu wel, of geen rekening mee houden? Het bericht De cropfactor (bron van verwarring), hoe zat het ook alweer? verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Workshop oktober 2021 25 oktober 2021
  In oktober 2021 verzorgde ik een workshop. In dit artikel een samenvatting van een aantal onderwerpen. Het bericht Workshop oktober 2021 verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • AdobeRGB bevat niet meer kleuren dan sRGB 18 februari 2021
  Waarom AdobeRGB niet meer kleuren bevat dan sRGB, uitgelegd in Jip en Janneke taal. Het bericht AdobeRGB bevat niet meer kleuren dan sRGB verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Depth of field in beeld gebracht 19 mei 2020
  Dat de depth of field bij macrofotografie dun is zal bekend zijn. Maar hoe dun dan eigenlijk? Het bericht Depth of field in beeld gebracht verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… 2 mei 2020
  Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… Het bericht Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Beschermd: VUZ-verkenner 1 maart 2020
  Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. Het bericht Beschermd: VUZ-verkenner verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.

Follow Us