Selecteer pagina

Sint Pietersberg-Bemelen

Sint Pietersberg-Bemelen

Gisteren zijn we neergestreken op camping Oensels Fruitweike, in Oensel. Helene en William al in de middag. Ruud en Erna hebben nog op Amisha en Tobias gepast en konden pas om 16:30 vertrekken. Het opzetten van het tentje kon evengoed nog ruim voor donker gebeuren. Luchtbedje klaargemaakt, Belle haar slaapplek in gereedheid gebracht, niets weerhoudt ons nog van de borrel. En aangezien het een lekker temperatuurtje is, zitten we de hele avond lekker buiten en gaan rond middernacht naar bed.
De zaterdag ontbijten we heerlijk bij de tent William en Helen hebben de dag daarvoor al boodschappen gedaan bij de Plus in Schimmert. En aangezien het eindpunt van het Pieterpad (bijna het startpunt van onze wandeling voor vandaag niet al te ver weg is, lopen we voor ons doen al behoorlijk vroeg. We hebben al een auto op het eindpunt in Bemelen geparkeerd en van daar met één auto naar de parkeerplaats bij Fort Sint-Pieter gereden. Daar begint de etappe met een rondje, om bij het nieuwe eindpunt te komen. Het is een ideaal wandelweertje.

Langs het fort omhoog, de trap op richting het plateau van de oude mergelgroeve. Daar aangekomen kijken we de diepte in (al dan niet vanaf het overhangende uitkijkpunt). En we laten ons door andere wandelaars vereeuwigen bij het bord dat daar speciaal voor de 40e verjaardag van het Pieterpad is neergezet. Wij moeten nog een stuk, maar door omstandigheden lopen we deze week de etappes in het Zuiden. Het stuk rond Roermond zouden we met Hemelvaart gaan lopen, maar door de opname van Erna haar moeder in een verpleeghuis de dag voor Hemelvaart zijn die etappes voor een later moment bestempeld. De camping in Oensel was al besproken, en ach, niemand verplicht je de etappes in welke volgorde dan ook te lopen. Dat, in tegenstelling tot wat veel onervaren of startende Pieterpadters denken.

Nadat we op de foto zijn gezet bij het start- en eindpunt vervolgen we ons rondje. Althans, dat wilden we. We komen aan de praat met drie dames van natuurmonumenten die ons vragen of we het rondje doen. Ja, dat doen we. Ze vertellen ons dat dat niet kan met een hond, en dat het alternatief een behoorlijke wandeling zal betekenen. We besluiten dan ook maar min of meer dezelfde weg terug naar het fort te lopen. Onderweg het kaartje nog eens bestuderend komen we tot de conclusie dat de dames het echter over een compleet ander rondje moeten hebben gehad. De route van het Pieterpad komt namelijk in het geheel niet beneden in de voormalige groeve. Het maakt niet uit. Ook op deze manier komen we bij Chalet Bergrust, waar we op het zonovergoten terras neerstrijken. Ons deel van het terras valt onder de selfservice. Geen probleem. Alleen zou het voor de jongedame die daar werkt wel eens de eerste dag kunnen zijn. Heel bekend met het assortiment lijkt ze nog niet, maar ze was wel aardig…

We lopen Maastricht in, waar het behoorlijk druk is. Het is niet alleen zaterdag, Maastricht is ook in de ban van André Rieu die daar drie weken lang ’s avonds op het Vrijthof optreedt. Ook op de camping staan de nodige campinggasten die daar heen gaan.
Belle vindt het best spannend in zo’n grote stad, maar ze doet het uitstekend. Op het Koningsplein strijken we neer op het terras van Bistrot On Top, waar de bitterballen meedoen in de competitie voor een topklassering. De mosterd staat in de tussenstand met stip op nummer 1 in de categorie “pittig”.

Het laatste stuk, na het verlaten van de bebouwde kom van Maastricht, op weg naar Bemelen, hebben de meeste lopers het zwaar. Het is toch warmer dan verwacht, en Erna merkt dat ze conditioneel niet meer tot de top behoort. We zijn dan ook blij bij de auto in Bemelen aan te komen. Belle mag voorin tussen de benen van Ruud terug naar Maastricht de auto op halen. Daar aangekomen zien we dat de parkeerplaats eigenlijk een betaalde parkeergelegenheid is. We zullen wel merken of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Via de Plus in Schimmert gaan we terug naar de camping, waar we borrelen, eten (heerlijke rijst met een prutje), klaverjassen, en redelijk vroeg onder de wol duiken. Afgelopen nacht was koud, komende nacht worden hogere temperaturen voorspeld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente reacties

RSS Recente berichten op Ruud Haan Fotografie & Webdesign

 • De cropfactor (bron van verwarring), hoe zat het ook alweer? 2 februari 2023
  De cropfactor blijft een onderwerp waarover veel verwarring heerst. Moet je er nu wel, of geen rekening mee houden? Het bericht De cropfactor (bron van verwarring), hoe zat het ook alweer? verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Workshop oktober 2021 25 oktober 2021
  In oktober 2021 verzorgde ik een workshop. In dit artikel een samenvatting van een aantal onderwerpen. Het bericht Workshop oktober 2021 verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • AdobeRGB bevat niet meer kleuren dan sRGB 18 februari 2021
  Waarom AdobeRGB niet meer kleuren bevat dan sRGB, uitgelegd in Jip en Janneke taal. Het bericht AdobeRGB bevat niet meer kleuren dan sRGB verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Depth of field in beeld gebracht 19 mei 2020
  Dat de depth of field bij macrofotografie dun is zal bekend zijn. Maar hoe dun dan eigenlijk? Het bericht Depth of field in beeld gebracht verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… 2 mei 2020
  Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… Het bericht Waarom je GEEN Sigma of Tamron 150-600mm lens moet kopen voor je Nikon D3x00 of Nikon D5x00… verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.
 • Beschermd: VUZ-verkenner 1 maart 2020
  Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. Het bericht Beschermd: VUZ-verkenner verscheen eerst op Ruud Haan Fotografie & Webdesign.

Follow Us